Mam nowe możliwości
29 marca 2017ZAPROSZENIE DO UDZIAŁU W ROZEZNANIU RYNKU – usługi doradztwa
3 kwietnia 2017Projekt pt. „Nowe kwalifikacje – moja szansa” współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego, zrealizowany przez Pro4 Sp. z o.o. w partnerstwie z Sudeckim Instytutem Rozwoju Regionalnego w ramach Osi Priorytetowej: 10 „Edukacja”, Działania: 10.4 „Dostosowanie systemów kształcenia i szkolenia zawodowego do potrzeb rynku pracy”, Poddziałanie: 10.4.3 Dostosowanie systemów kształcenia i szkolenia zawodowego do potrzeb rynku pracy – ZIT AJ, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego na lata 2014-2020.
Wartość projektu: 480 000,00 PLN
Wkład funduszy europejskich: 408 000,00 PLN
CEL PROJEKTU:
Głównym celem realizowanego projektu było podniesienie kwalifikacji i umiejętności zawodowych poprzez ukończenie kursów w obszarze branży hotelarsko–restauracyjno–cateringowej (HoReCa) i turystycznej przez 100 osób dorosłych na terenie obszaru objętego ZIT AJ w okresie od 2017.03.01 – 2018.10.31
W efekcie:
- 72 osoby o niskich kwalifikacjach zostały objęte doradztwem edukacyjno–zawodowym oraz podniosły kompetencje w ramach pozaszkolnych form kształcenia;
- 51 osób powyżej 50 roku życia zostało objętych doradztwem edukacyjno–zawodowym oraz podniosły kompetencje w ramach pozaszkolnych form kształcenia;
wsparciem objęto:
osoby dorosłe, które w rozumieniu przepisów KC zamieszkują obszar woj. dolnośląskiego, w tym obszar objęty ZIT AJ, tj. powiat jeleniogórski, Jelenią Górę Miasto, powiat lwówecki (gm. Gryfów Śląski, Lubomierz, Mirsk, Wleń), powiat złotoryjski (gm. Pielgrzymka, Świerzawa, Wojcieszów, Złotoryja), spełniające co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:
- posiadają wykształcenie na poziomie co najwyżej ponadgimnazjalnym (tzn. osoby o niskich kwalifikacjach), lub
- są w wieku 50+.
formy wsparcia:
- Indywidualne doradztwo edukacyjno – zawodowe
W ramach indywidualnego wsparcia edukacyjno-zawodowego doradca dokonał analizy wiedzy, umiejętności, potencjału uczestników, określił ich predyspozycje zawodowe oraz opracował dalszą ścieżkę udziału w projekcie, pomógł zdefiniować potrzeby oraz oczekiwania w kontekście kursów.
- Kształcenie w formach pozaszkolnych:
- Kurs podnoszący umiejętności zawodowe, z zakresu:
- „Kucharz” w wymiarze 80 h
- Kurs kompetencji ogólnych z zakresu „Przywództwo, budowanie i kierowanie zespołem” w wymiarze 32h
- Kursy z zakresu:
- „Profesjonalna obsługa klienta” – 32h
- „Savoir vivre w biznesie” – 32h
- „Planowanie i organizacja imprez i usług turystycznych” – 32h
Każdy z uczestników projektu otrzymał wsparcie doradcze oraz szkoleniowe, które służyło podniesieniu umiejętności zawodowych z zakresu kucharz oraz dodatkowe wsparcie szkoleniowe podnoszące jego kompetencje ogólne bądź inne indywidualnie dostosowane do potrzeb każdego uczestnika i uczestniczki.
REKRUTACJA ZAKOŃCZONA